9. marec 2007

Frankensteinska hrana


Kljub histeriji in protestom gensko spremenjena hrana nadaljuje svoj pohod, ki se šele pričenja. Znanstvenikom je uspelo vzgojiti paradižnik s povečano vsebnostjo folata, vitamina pomembnega v prvem obdobju nosečnosti. Za njegovim pomanjkanjem trpi mnogo ljudi v nerazvitem svetu. Seveda pa zaradi izredno stroge zakonodaje ni pričakovati, da bi nosečnicam kmalu predpisovali paradižnikovo solato.
V ZDA pa naj bi odobrili poskusno setev riža v katerega so vključili človeške gene. Iz proteinov, ki jih sicer najdemo v človeškem mleku, naj bi nato izdelali zdravila za terapijo diarej, dehidracije in drugih bolezni pri dojenčkih in majhnih otrocih.
In ko smo že pri gensko spremenjenih rastlinah, si je vredno ogledati produkte družbe Florigene. Ti so, namesto da bi se ukvarjali s paradižnikom in jeznimi aktivisti, raje vzgojili celo zbirko modrih nageljnov, od svetlih do skoraj črnih. Iz njihovih laboratorijev pa prihajajo tudi čisto prave modre vrtnice - dosežek s katerim so se zaman trudile generacije vrtnarjev.

Ni komentarjev: