28. april 2007

Življenje uhaja iz kontrole

O domnevnem škodljivem vplivu gensko spremenjene koruze sem poročal v enem izmed prejšnjih prispevkov, isto novico, vendar podrobneje, pa je predstavil tudi dr.Dolinar na blogu Nove Biologije. Na spletu sem naletel na uro in pol trajajoč dokumentarec, ki govori o varnosti gensko spremenjenih organizmov. Oglejte si ga in sporočite svoje mnenje!





26. april 2007

Pazi se, Superman!


Samo ena stvar obstaja, ki se je mora Superman paziti: to je kriptonit. Gre za do sedaj fiktivni mineral različnih barv, ki je košček uničenega Supermanovega planeta Kriptona. Kriptonit se nahaja v različnih oblikah, ki imajo na Supermana različen vpliv. Več o oblikah si lahko preberete TUKAJ.

Ta do sedaj fiktivni mineral naj bi bil natrij litij boro silikat hidroksid s fluorom, pred kratkim pa so ugotovili, da ima mineral jadarit, ki so ga novembra 2006 odkrili v rudniku blizu Jadarja v Srbiji zelo podobno kemijsko formulo, od kriptonita pa ga loči le odsotnost fluora in cel kup lastnosti.

Jadarit je bel neradioaktiven monolitični kristal s kemijsko formulo LiNaSiB3O7(OH), ki pod UV svetlobo fluorescira rožnato do oranžno. Mineral bo uradno opisan v reviji European Journal of Mineralogy.Več informacij o jadaritu lahko preberete TUKAJ.

24. april 2007

Beginner BioBootCamp

Danes so se na Biotehniški fakulteti pričele tridnevne začetniške delavnice ustanavljanje biotehnoleških podjetij imenovane Beginner BioBootCamp. Delavnice izvaja Eurobiobiz, levji delež je prispeva Evropska komisija, organizira pa Ljubljanski univerzitetni inkubator. Delavnice vodi Michel Lepers, svoje izkušnje pa bosta predstavila tudi slovenska podjetnika, in sicer Tina Gracer Penca in Miomir Kneževič. Več informacij dobite TUKAJ.

Homoseksualna nekrofilija pri racah.

Še zadnja objava, preden za nekaj dni izginem iz virtualnega sveta. Upam da se bo medtem s kakšno novičko oglasil Rok.
Vsem skupaj želim sončne in lepe praznike (glede na to, da vladni strategi nad njimi vihajo svoje rejene nosove, jih imamo tako ali tako morda zadnjikrat).
In če doživite kaj takega, kot je spodaj omenjeni dr. Moeliker, prosim ne čakat 75 minut, preden posežete v dogajanje.
Znanstveno načelo nevmešavanja gor ali dol :)
O čem govorim? Kurator Rotterdamskega muzeja narave (Natuurmuseum Rotterdam) za področje ptic C. W. Moeliker je leta 2001 opazil nekrofilsko homoseksualno dejanje pri običajni raci mlakarici (Anas platyrhynchos). Opazovanje prvega znanega takšnega dogodka (oz. 75 minutnem dogajanju, ki ga je na koncu vendarle prekinil avtor sam), je Moeliker opisal v poročilu, ki ga najdete tukaj.

23. april 2007

2 v 1: kava in umivanje

Kot poroča Reuters, so raziskovalci izumili milo, ki vsebuje kofein. Posebej primerno naj bi bilo za jutranjo prho, med katero naj bi se skozi kožo absorbiralo toliko kofeina, kot ga sicer najdemo v dveh skodelicah kave.
Izdelek so poimenovali Shower shock.
Glede na učinke kofeina na žive celice ima najbrž enak efekt z mnogo manj stranskimi učinki preprosta poteza, s katero priprete ventil za vročo vodo.
In si raje omislite virtualno tipkovnico, ki jo oglašujejo na isti strani ...

Microsoft v srednjem veku.


Z novo generacijo Microsoftovega operacijskega sistema utegnejo takšne težave spet postati aktualne.
Vse kar potrebujete, je pripravljenost na učenje. Biti morate raziskovalnega duha.
In ne vedno razmišljati logično.

22. april 2007

Papež s planeta opic

Dr. Vlado Miheljak je v Dnevniku objavil odlično kolumno z naslovom Papež s planeta opic. V njej komentira papeževo kritiko evolucijske teorije.
Na njen začetek postavi tri citate:

"Mislim, da bi bilo bolj modro, če nikomur ne bi dovolili, da uporablja dele Svetega pisma na način, ki jih sili, da podpirajo kot resnične sklepe o naravi, katerih nasprotje lahko nato očitno razkrijemo s pomočjo čutov ali z nujnim dokazom. Kdo bo postavljal meje človekovemu razumevanju? Kdo nam lahko zatrdi, da je vse, kar lahko vemo, že poznano?"
Galileo Galilei, 1615

"Preklicujem, preklinjam in mrzim te zmote in herezije."
Galileo Galilei, 22. julija 1633, potem ko mu je inkvizicija pokazala svoja orodja

"Najbolj papeški papež najbolj dogmatske cerkve na svetu obtožuje evolucijske teoretike dogmatske obrambe svoje teorije!"
Mišo Alkalaj

Da pa bomo medijsko uravnoteženi (kot se zadnje čase reče medijski metodi, po kateri je treba v oddajo, kjer nekdo govori o mokri vodi, nujno vključiti tudi strokovnjaka, ki argumentirano trdi, da je voda suha), vam kot alternativo predlagam Komplet za sprevidenje ali priročnejši Etui za sprevidenje, ki vas bosta nedvomno pripeljala nazaj na prava pota.

Manj luči!

V mislih nimam gibanj proti razsvetljenju, aktualne vlade ali česa podobnega. Temveč Pobudo za temno nebo.
Ste že kdaj opazili, da v večjih mestih ponoči komajda še vidimo zvezdno nebo? Vsakokrat ko se znajdem v kakšnem od civilizacije odmaknjenem kotičku, me pogled na neskončnost nad menoj kar preplavi.
Borimo se za čistejši zrak, neonesnažene reke, zdrave gozdove - se bomo tudi za zvezde nad nami? Člani Pobude pravijo, da ja.
Na svoji strani se opišejo takole:

Pobuda za temno nebo je civilna pobuda državljanov Slovenije, ki smo zaskrbljeni zaradi naraščajočega svetlobnega onesnaženja v Sloveniji. Namen pobude je opozoriti strokovno in širšo j
avnost na problem svetlobnega onesnaženja in njegov negativen vpliv na astronomska opazovanja in okolje nasploh ter doseči sprejem državne regulative, ki bi omejevala onesnaženje na razumno mero.
Po raziskavi, v katero so vključili 33 slovenskih občin, jih kar 30 za javno razsvetljavo porabi več energije kot je povprečna poraba v Nemčiji.
Tudi na teh zemljevidih je videti, kako v slabih stvareh z veliko hitrostjo drvimo v razviti svet.

Se bomo ustavili, preden bo prepozno? Za začetek bi lahko brez neposredne škode za kvaliteto življenja državljanov zatemnili osvetljene cerkvice in reklamne panoje (kar je pravzaprav ista stvar), industrijske zgradbe kot je shizofreno mavričasto osvetljeno Unionovo skladišče in spalna naselja.
Nato pa bi se kazalo lotiti naših malih županov, ki v predvolilnih programih obljubljajo ulično osvetlitev do vsakega hleva, kozolca in senika.

Za konec dve fotografiji nočnega neba s spletne strani Pobude. Ena je bila posneta na hrvaškem otoku Cresu, druga iz observatorija Črni Vrh. Sami lahko ugibate, katera.