26. marec 2007

Matematika in metanje hrane

Če je bil kdo navdušen nad Rokovo objavo o ljubiteljih števila Pi, ga bo morda zanimal eksperiment, v katerim lahko z metanjem zamrznjenih hrenovk izračunamo približek tega števila. Stvar gre takole:
1. Izberite hrano, ki ustreza naslednjim kriterijem: biti mora podolgovata, tanka, ravna in kompaktna in dolga med 6 in 18 palcev (se ne slišijo te enote tako zelo arhaično? :), primerna je zamrznjena hrenovka, še boljši pa so menda surovi špageti. Amazonke bi se najbrž še bolje zabavale kako drugače.
2. Izberite točko, s katere boste metali. Pred vami naj bo 6 do 8 čevljev praznega prostora.
3. Izmerite dolžino izbranega projektila in na tla takole pravokotno v smeri metanja nalepite trakove v razmaku enakem pravkar izmerjeni dolžini. Natančnost je zelo pomembna!
4. Pripravite papir in svinčnik.
5. Pričnite z metanjem. Vsakokrat ko predmet pade na tla, si zabeležite, ali leži preko lepilnega traku (prekrižanja). Zanimivi rezultati se začnejo nekje med 100 in 200 meti, zato bo potrebno nekaj potrpežljivosti.
6. Število prekrižanj delite s številom vseh metov in ... pred vami je približek števila pi!!!

Če imate zadržke pred uničevanjem hrane (in prav je tako), koščki hrenovke na smetišnici pa vam ne zbujajo apetita, lahko mečete kaj drugega, kar ustreza zgoraj navedenim kriterijem, denimo paličice za ražnjiče.
Seveda ima eksperiment tudi matematično razlago. Če pa niste raziskovalnega duha, lahko na spletu najdete Pi izračunan na več milijonov decimalk natančno, ali pa po prvih 200 milijonih iščete zaporedje številk, ki vam je še posebno pri srcu.