23. marec 2007

So lahko požari koristni za kite?

Glavna Japonska kitolovka Nisshin Maru je priplula v domače pristanišče, potem ko jo je prizadel požar. Ulovili so "le" 508 od načrtovanih 860 kitov, za katere Japonska ob močnem nasprotovanju večine ostalih držav in okoljevarstvenih organizacij trdi, da jih lovijo v raziskovalne namene (meso pa po "končanih raziskavah" prodajo za hrano). Kljub moratoriju na komercialni kitolov to še vedno počneta tudi Norveška in Islandija.
Nesreča torej utegne koristiti populacijam kitov. Še bolje bi bilo, če bi vsaj malo načela tudi aroganco države, ki nam pod krinko znanosti uničuje planet, kot ga poznamo.

22. marec 2007

Alkotest, stradajoči menihi in potresi

Morda nismo več daleč od dneva, ko analiza zraka iz vaših pljuč ne bo več le vaš sovražnik po preveč veselem večeru - če se seveda po takšnih priložnostih vozite domov z avtomobilom vzvratno po napačni strani ceste ali z žirafo na sovoznikovem sedežu, ker samo v tem primeru utegnete pritegniti pozornost varuhov reda in miru, ki sicer očigledno predvsem varujejo svoj mir varno skriti nekje med Zgornjim Kašljem in Spodnjo Kungoto.
Vaš lastni prispevek k toplogrednim plinom in slabemu zraku vam namreč nekega dne utegne rešiti življenje. Znanstveniki iz Aten so objavili izsledke raziskave, po kateri naj bi bile v izdihanem zraku prisotne spojine kot so aceton (v najvišjih koncentracijah), fenol, dilimonen, 2-pentanon, izopren, acetaldehid in druge (preko 150) hlapne snovi, katerih koncentracije se ob pomanjkanju hrane bistveno spremenijo. Količina acetona se je ob stradanju povečala za 30-krat in jo je bilo mogoče zaznati tudi s prenosnim plinskim kromatografom sklopljenim z IMS.
In kje so v tej zgodbi menihi? Avtorji raziskave so menili, da so menihi po nekajdnevnem postu primeren približek ljudi, ujetih pod ruševinami in na njih izvedli svoje poskuse.
Če se bo torej metoda izkazala za primerno, vas bodo lahko raziskovalci po naslednjem potresu za kak dan prepustili molitvi in postu, nato pa vas učinkovito izsledili s pomočjo sodobne tehnologije. Če seveda ne bodo najprej izkopali vseh stekleničk z acetonskim odstranjevalcem za nohte, medtem pa bodo molitve in post opravili svoje.
PS Zakaj ne bi enostavno sledili slabemu ustnemu zadahu s pomočjo izuma, o katerem sem pisal pred kratkim?

21. marec 2007

Komarji kot orožje v boju proti malariji?

Malarija je nalezljiva bolezen zlasti tropskih in subtropskih krajev. Povzročajo jo paraziti iz rodu Plasmodium, ki jih prenašajo samice komarjev Anopheles. Za njo vsako leto zboli okrog 400 milijonov ljudi in umre med 1 in 3 milijoni ljudi.
Cepiva proti malariji ni na voljo. Raziskave sicer potekajo, ampak ker je malarija v veliki meri bolezen revnih držav, se je vedno zdelo, da svet za njene raziskave namenja manj denarja kot za druge bolezni. Tipično.
Zdaj pa so raziskovalci z Univerze Johns Hopkins prišli do vzpodbudnega odkritja. Vzgojili so gensko spremenjenega komarja, ki je odporen na okužbo s paraziti malarije. To samo po sebi ne bi pomenilo veliko, če ne bi hkrati ugotovili, da so takšni neokuženi komarji v boju za preživetje uspešnejši od okuženih. Če bi torej te komarje spustili v divjino, bi morda nadomestili svoje problematične sorodnike.
Seveda je vse to še daleč od uresničitve. Stvari niso nikdar tako enostavne, kot se zdijo, paraziti vedno najdejo pot, da zaobidejo oviro, ki jim jo postavimo na pot, poleg tega pa je treba upoštevati tudi vsesplošen strah pred gensko spremenjenimi organizmi.
Ampak kljub vsemu upam, da se bodo bojne črte v bitki z malarijo končno premaknile. Čimprej.

20. marec 2007

Prostitucija v diferencialnih enačbah

In ker je Robert79 v komentarju na prejšnjo objavo že ravno omenil matematiko in seks, še tale novička:
Marina Della Giusta, Maria Laura Di Tommaso in Steinar Strom so postavili novo teorijo prostitucije, ki se razlikuje od prejšnjih. Te so se osredotočale na spol, plačilo in naravo zaslužka, nova teorija pa uporablja naslednje kriterije:
U - zadovoljstvo prostitutke nad prodajanjem svojih uslug
L - količina brezdelnega prostega časa na voljo
C - količina dobrin in storitev, ki se jih poslužuje stranka
S - količina prostitucije, ki jo proda prostitutka
W - cena prostitutk
R - mera ugleda potencialne prostitutke
Vse skupaj se strne v delno diferencialno enačbo, ki pove, kdaj se potencialni prostitutki zdi vredno prodajati svoje usluge:
[(δU/δL) / (δU/δC) | Sp=0] ≤ w - [(δU/δr) / (δU/δC) | S = 0]
Celotno poročilo si lahko preberete tukaj.

Ker pa naša preljuba državna morala tolerira le skrito prostitucijo (in suženjstvo žensk iz vzhodne Evrope, ki jih vanjo prisilijo), v kateri lahko v temnih nočnih uricah uživajo tudi politiki, ki imajo sicer polna usta družinskih vrednot in moralnih naukov, lahko teorijo obravnavamo le kot nekoliko prismojeno eksotiko nekega drugega sveta.
In še naprej uživamo v pravljičnih kulisah s kozolci, harmonikami in poštenimi ljudmi.
Slovenijo čutim.

19. marec 2007

Matematiki in sreča

Mednarodna skupina znanstvenikov v MIT je rešila enega velikih matematičnih problemov: 248-dimenzionalno strukturo poimenovano E8. Za izračun so porabili 4 leta in pri tem nakopičili več podatkov kot Projekt človeškega genoma. Če bi izračun natisnili na papir, bi lahko z njim prekrili celoten Manhattan.
Delo naj bi vodilo k novim odkritjem v matematiki, fiziki in na drugih področjih, predstavljeno pa bo v predavanju z naslovom Kako smo zapisali matriko velikosti 453060×453060 in našli srečo.
Matematični smisel za humor je nenadkriljiv.

Obilo užitkov v snegu in pazite v koga mečete kepe. Sicer si utegnete prislužiti vabilo na sodišče :)

18. marec 2007

Repelent za najstnike

Ig Nobelovo nagrado za mir so leta 2006 podelili Howardu Stapletonu iz Walesa za odkritje repelenta za najstnike. Gre za napravo, ki oddaja nadležen zvok s frekvenco, ki jo slišijo le najstniki. Zvok je 5 dB glasnejši od hrupa v ozadju. Naprava deluje v oddaljenosti do 20 m, ne moti psov in po rezultatih poskusov odžene najstnike v nekaj minutah.
Nagrajenec je izum kasneje uporabil tudi za izdelavo melodije za mobilne telefone, ki naj bi ostala neslišna učiteljem in staršem.