11. maj 2007

Enciklopedija življenja

Znanstveniki vsega sveta so združili svoje moči: izdali bodo Enciklopedijo življenja v stilu Wikipedie. Gre za projekt, ki bi ga naj zaključili v roku desetih let, denar pa sta prispevali fundaciji MacArthur in Sloan, in sicer 12,5 mio $ za prvi 2,5 leti. Enciklopedija bo prostodostopna in bo vsebovala opise 1,8 miljonov vrst, fotografije, zemljevide, video in zvočne posnetke, amaterska opažanja, povezave do zaporedja genomske DNA in povezave do znanstvenih objav, obsegala pa naj bi kar 300 miljonov strani (če bi strani položili skupaj, bi s tem lahko dvakrat prekrili ekvator). Vsebina pa bo spisana glede na zahtevnost bralcev.

Pa prijetno branje!

9. maj 2007

Izračunajte svojo proizvodnjo CO2

Na spletni strani Umanotere, slovenske fundacije za trajnostni razvoj lahko izračunate svojo proizvodnjo ogljikovega dioksida in ugotovite, koliko prispevate k učinku tople grede.
Stran opozarja, da v izračun ni upoštevana vaša posredna proizvodnja, zato se nikar prezgodaj ne veselite, če boste krepko pod povprečjem prebivalca ZDA, ki je kriv za izpust 20-ih ton ogljikovega dioksida na leto.
Si lahko predstavljate kakšen volumen zavzema 20 ton plina? Raje ne.

7. maj 2007

Proteini na notnem črtovju

Rie Takahashi in prof. Jeffrey Miller iz Univerze v Kaliforniji, Los Angeles, sta vnesla nekolikanj zabave v biologijo genomov. Amino kislinsko zaporedje sta namreč prenesla na notno črtovje, kar bi pa lahko pomagalo slabovidnim. Vsaka amino kislina zaseda točno določeno mesto na notnem črtovju, notne vrednosti pa predstavlja pogostost pojavljanja določene amino kisline. Strukturo človeškega citokroma c lahko slišite TUKAJ, konjskega hemoglobina TUKAJ in nekaterih drugih TUKAJ. Z dr. Frankom Pettitom so napravili brezplačni sistem, ki omogoča pretvorbo kateregakoli amino kislinskega zaporedja v glasbo. Hočete slišati, kako zveni vaš protein? Kliknite TUKAJ.
Ta dosežek ne predstavlja revolucije zgolj na biološkem, temveč tudi na glasbenem področju. Ustvarjalci sodobne resne glasbe in elektronske glasbe bodo tako privarčevali ogromno časa, saj bo enak izdelek nastal v neprimerno krajšem času, glasba pa bo še bolj iskrena, neposredna, v glasbo bodo lahko dali še več sebe. Ti glasbeniki bi lahko uporabili tudi zaporedje baz genomske DNK.
Predvidevam da bi bili koncerti kar dolgotrajni in bi za poslušanje tematske glasbe, kot je npr. ZOO, bi morali izkoristiti sobotno leto

6. maj 2007

Nagrada

Ste se kdaj vprašali, kako zaslužiti 10 mio dolarjev? Ponujam vam namig: potegujte se za nagrado Archon X Prize. Nagrado bodo podelili ekipi, ki bo izdelala napravo, ki ustreza sledečim pogojem:
- naprava je sposobna določit nukleotidno zaporedje genoma 100 ljudi v desetih dneh ali manj;
- dovoljena je ena napačno določena baza na 10000 baz;
- zaporedje natančno prekriva vsaj 98 % genoma;
- cena ne sme znašati več kot 10000 USD na genom.
Vse ostale informacije dobite TUKAJ. Na isti strani si lahko ogledate tudi promocijski filmček.

Vso srečo vsem, ki se boste potegovali za nagrado :-)

Norin novi nos


Dr. Jessica Krieg je izdala knjigo, ki je pravi zaklad, ne samo med ameriškimi knjižnimi novostmi, marveč med knjigami nasploh. Ta knjiga ne govori o vzgoji otroka v krepostnega Američana, niti o ustvarjanju pozitivne samopodobe, o osebni rasti ali pa da so lahko vsi ljudje dobri po srcu: bodisi brezdomci bodisi invalidi. Teh knjig je tako in tako preveč. Na grmade z njimi!


Ta knjiga uči (zaekrat še) ameriške otroke, da naj se ne bojijo plastične operacije. Nobenega razloga ni, da bi se sramovali popravljenega noska ali pa povečanih ustnic, saj lepa gospa Luna ne vidi naše notranje lepote, če imamo na obrazu murko, ki ji odrasli zgolj zaradi funkcije in otrokove starosti rečjo nosek. V bolnišnici obstajajo prijazni zdravniki, ki lahko nosek popravijo, tako kot so ga pred časom popravili mamici.
Na stari celini očitno ostajamo bolj prvinski in izdajamo slikanice v stilu Knjiga o kakcu (Pernilla Stalfelt). Sancta simplicitas!