2. marec 2007

Zadete miške in Veterinarji okrogle mize

Pred časom je po spletu krožil mail s povezavo na poučno stran Univerze v Utahu. Če ste si vedno želeli vedeti kako delujejo psihoaktivne substance, pa si niste upali vprašati, je vsekakor vredna ogleda :)
Glede na simpatičnost strani je upati, da ne bo postala tarča napada kakšnega preveč zavzetega aktivista za zaščito živali.
In ko smo že ravno pri tem, pred nedavnim je bil sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-B). Zdi se, da med drugimi tudi študenti biologije ne bodo več smeli izvajati poskusov na živalih. Vsekakor ne zagovarjam pobijanja živali, ampak dokler vam v restavraciji v eni porciji žabjih krakov postrežejo več žab, kot jih je treba žrtvovati za cel letnik študentov biologije, se mi zdi vsakršna uporaba genocidnega izrazoslovja zgolj populistično sprenevedanje.
Seveda pa študentom še vedno preostaneta botanika in mikrobiologija, mar ne? In pa (po besedah direktorice Vurs-a, Vide Čadonič Špelič) ogled poskusov na posnetkih.
Če je res, da zgledi vlečejo, nas bodo potemtakem čez nekaj let operirali kirurgi, ki so se izobraževali s pomočjo Bolnišnice upanja in če boste po tej izkušnji še dovolj pri močeh, vas bo na sodišču zastopal odvetnik, izšolan s pomočjo petih sezon Raztresene Ally.

1. marec 2007

Mednarodno polarno leto

Danes se začenja Mednarodno polarno leto, obsežen znanstveni program, ki bo v več kot 200 projektih združil znanstvenike iz več kot 60 držav. Četrto polarno leto (prva tri so potekala v letih 1882-3, 1932-3 in 1957-8) bo skušalo odgovoriti na številna fizikalna, biološka in sociološka vprašanja, povezana z Arktičnimi in Antarktičnimi območji.
Vzpodbudna novica, ki kaže na to, da se svet vendarle vse bolj zaveda pomena polarnih okolij, ki zaradi globalnega segrevanja izginjajo pred našimi očmi.

28. februar 2007

Ploščata zemlja

Kdo bi si mislil - tudi dandanes je lahko Zemlja še vedno ploščata.
Po izsledkih Združenja ploščate Zemlje namreč živimo na disku, katerega središče je severni pol, na zunanjem robu pa ga obdaja 45 metrov visok zid ledu.
In če vam resni ljudje ne verjamejo, še vedno lahko ustanovite društvo ali versko sekto. Posebno v ZDA. Pri nas so seveda trenutno bolj moderne civilne iniciative.
Z vidika zlorabe možganov in logičnega mišljenja vsekakor poučno branje.

27. februar 2007

Prve ne pozabiš nikoli

Čas za prvo objavo je ravno pravšnji - pomlad je odličen čas za nove začetke. Na koledarsko pomlad bo treba še malo počakati, skozi okno pa jo vidimo že mesec ali dva.
In če se kdo ob tem pritožuje, da je bila letošnja zima neznosno šlampasta in mu gredo določeni meteorologi (da politikov niti ne omenjamo), ki nas vztrajno prepričujejo, da je vse skupaj le naključno odstopanje od povprečja, že nekoliko na živce, se lahko sam loti opazovanja vremena.
Navodila, kako se tega lotiti doma, lahko najde na strani Met Office.
In če ste bolj poetični in radi opazujete oblake ... boste več o njih izvedeli tukaj.
Pa uspešno opazovanje! :)