22. avgust 2007

Mumije v domači lekarni

Rokova novica o dinozavrovi juhi me je spomnila na morda še bolj bizarno in malo znano zgodovinsko dejstvo.
Za razliko od Kitajcev so v naših (po mnenju mnogih menda bolj naprednih krajih) v srednjem veku kot vsestransko zdravilo namesto kosti dinozavrov prodajali v prah zmlete Egipčanske mumije. To naj bi se dogajalo še dve stoletji nazaj.
Umetniki pa so dolga stoletja uporabljali rjavo barvo imenovano caput mortum, pripravljeno iz povojev, v katere so bile zavite mumije. Uporaba barve naj bi naglo upadla, ko so slikarji končno izvedeli, iz česa je narejena.

Pivo in fizikalni zakoni

Tudi iz na pivu je mogoče narediti resno znanstveno raziskavo. Fizik John Page je ugotovil, da pena na gladini piva izginja po klasičnem zakonu eksponentnega razpadanja. Konstanta tega razpadanja je za določeno pivo stalna in jo je mogoče uporabiti za razlikovanje različnih vrst piva.
Izsledke raziskave je Page objavil v European Journal of Physics v članku Demonstration of the exponential decay law using beer froth.
In za objavo leta 2002 prejel Ig Nobelovo nagrado za fiziko.
Če ste potrebovali poletno fizikalni izgovor za prijetno sedenje v senci, lahko na podlagi teh podatkov znanstveno dokažete bistveno razliko med Laškim in Unionom. Oziroma Unionom in Laškim :)
Znanstvena zgodba Johna Pagea se nadaljuje tukaj.