15. junij 2007

Madagaskar 2007

Jutri zjutraj bo z Brniškega letališča (oz. z Letališča Jožeta Pučnika) poletel prvi del slovenske humanitarno-medicinske odprave v Matango na jugu Madagaskarja. Slovenski študentje zaključnih letnikov bodo domačinom med 16.6. in 25.8. 2007 na preprost in nevsiljiv način predstavili osnove higiene, zdrave prehrane, zdrave spolnosti, preprečevanja prenosljivih bolezni ... in jim nudili brezplačno zdravstvniško pomoč.

V času odprave bodo bivali pri slovenskem misionarju Izidorju Grošlju. Več informacij o odpravi dobite TUKAJ, če pa želite odpravo podpreti tudi finančno, ne spreglejte TEGA.

Prvi del odprave sestavljajo študent medicine Luka Prodnik, študentka stomatologije Mateja Simončič in študentka mikrobiologije Špela Žula. Naj omenim, da je Špela prva mikrobiologinja, ki bo sodelovala na tovrstni odpravi.

Scientoskopova urednika vam želiva srečno pot in uspešno na Madagaskarju!

13. junij 2007

Spartan DXTM

Spartan Bioscience Inc. je dalo na tržišče prvi osebni rt-PCR DNA analizator imenovan Spartan DXTM, ki v pol ure ali manj analizira štiri vzorce hkrati. Spartan DXTM stane $14 995 (11 232,21 €) in ga že lahko naročite pri proizvajalcu. Navodila za uporabo najdete TUKAJ.

11. junij 2007

Vaginalno tkivo vzgojeno v laboratoriju


Verjetno ste že slišali o vzgoji različnih tkiv in organov v pogojih in vitro. Italjanska profesorica Cinzia Marchese iz rimske univerze La Sapienza pa je v laboratoriju uspela vzgojiti vaginalno tkivo in ga uspešno presaditi dvema ženskama s kongenitalno deformacijo imenovano sindrom Mayer-von Rokitansky-Küster-Hauser.

Sindrom Mayer-von Rokitansky-Küster-Hauser prizadene eno med 4000-5000 deklicami. Deklice s tem sindromom se rodijo brez vagine, imajo pa lahko normalno razvito maternico, jajčnike in druge zunanje sekundarne spolne organe, kot so npr. prsi, in zaradi odsotnosti vagine ne morejo imeti spolnih odnosov in roditi.

Kirurgi so do sedaj opravljali rekonstrukcijo vagine s presaditvijo kožnega tkiva ali črevesne sluznice, vendar je poseg invaziven, dolgotrajen in boleč in da se razvije normalno mukozno tkivo, je potrebno veliko časa.

Metodo, ki jo je izboljšala prof. Marchese, so izvedli na 28 in 17 letnici z omenjenim sindromom, in sicer so jima z biopsijo odvzeli 0,5 cm tkiva iz mesta, kjer naj bi se nahajala vagina, ta košček tkiva encimatsko obdelali in omogočili, da se zarodne celice diferencirajo v mukozno tkivo in po 15 dneh je bilo tkiva dovolj za presaditev v pacientko.

Ta poseg je obema pacientkama omogočil, da lahko živita normalno (spolno) življenje.