7. maj 2007

Proteini na notnem črtovju

Rie Takahashi in prof. Jeffrey Miller iz Univerze v Kaliforniji, Los Angeles, sta vnesla nekolikanj zabave v biologijo genomov. Amino kislinsko zaporedje sta namreč prenesla na notno črtovje, kar bi pa lahko pomagalo slabovidnim. Vsaka amino kislina zaseda točno določeno mesto na notnem črtovju, notne vrednosti pa predstavlja pogostost pojavljanja določene amino kisline. Strukturo človeškega citokroma c lahko slišite TUKAJ, konjskega hemoglobina TUKAJ in nekaterih drugih TUKAJ. Z dr. Frankom Pettitom so napravili brezplačni sistem, ki omogoča pretvorbo kateregakoli amino kislinskega zaporedja v glasbo. Hočete slišati, kako zveni vaš protein? Kliknite TUKAJ.
Ta dosežek ne predstavlja revolucije zgolj na biološkem, temveč tudi na glasbenem področju. Ustvarjalci sodobne resne glasbe in elektronske glasbe bodo tako privarčevali ogromno časa, saj bo enak izdelek nastal v neprimerno krajšem času, glasba pa bo še bolj iskrena, neposredna, v glasbo bodo lahko dali še več sebe. Ti glasbeniki bi lahko uporabili tudi zaporedje baz genomske DNK.
Predvidevam da bi bili koncerti kar dolgotrajni in bi za poslušanje tematske glasbe, kot je npr. ZOO, bi morali izkoristiti sobotno leto

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Super iznajdba!

Preden proteine popadejo glasbeniki, bi jih lahko najprej preuredili v polifonične melodije za mobitele znanstvenih freakov. ;)