21. marec 2007

Komarji kot orožje v boju proti malariji?

Malarija je nalezljiva bolezen zlasti tropskih in subtropskih krajev. Povzročajo jo paraziti iz rodu Plasmodium, ki jih prenašajo samice komarjev Anopheles. Za njo vsako leto zboli okrog 400 milijonov ljudi in umre med 1 in 3 milijoni ljudi.
Cepiva proti malariji ni na voljo. Raziskave sicer potekajo, ampak ker je malarija v veliki meri bolezen revnih držav, se je vedno zdelo, da svet za njene raziskave namenja manj denarja kot za druge bolezni. Tipično.
Zdaj pa so raziskovalci z Univerze Johns Hopkins prišli do vzpodbudnega odkritja. Vzgojili so gensko spremenjenega komarja, ki je odporen na okužbo s paraziti malarije. To samo po sebi ne bi pomenilo veliko, če ne bi hkrati ugotovili, da so takšni neokuženi komarji v boju za preživetje uspešnejši od okuženih. Če bi torej te komarje spustili v divjino, bi morda nadomestili svoje problematične sorodnike.
Seveda je vse to še daleč od uresničitve. Stvari niso nikdar tako enostavne, kot se zdijo, paraziti vedno najdejo pot, da zaobidejo oviro, ki jim jo postavimo na pot, poleg tega pa je treba upoštevati tudi vsesplošen strah pred gensko spremenjenimi organizmi.
Ampak kljub vsemu upam, da se bodo bojne črte v bitki z malarijo končno premaknile. Čimprej.

Ni komentarjev: