22. marec 2007

Alkotest, stradajoči menihi in potresi

Morda nismo več daleč od dneva, ko analiza zraka iz vaših pljuč ne bo več le vaš sovražnik po preveč veselem večeru - če se seveda po takšnih priložnostih vozite domov z avtomobilom vzvratno po napačni strani ceste ali z žirafo na sovoznikovem sedežu, ker samo v tem primeru utegnete pritegniti pozornost varuhov reda in miru, ki sicer očigledno predvsem varujejo svoj mir varno skriti nekje med Zgornjim Kašljem in Spodnjo Kungoto.
Vaš lastni prispevek k toplogrednim plinom in slabemu zraku vam namreč nekega dne utegne rešiti življenje. Znanstveniki iz Aten so objavili izsledke raziskave, po kateri naj bi bile v izdihanem zraku prisotne spojine kot so aceton (v najvišjih koncentracijah), fenol, dilimonen, 2-pentanon, izopren, acetaldehid in druge (preko 150) hlapne snovi, katerih koncentracije se ob pomanjkanju hrane bistveno spremenijo. Količina acetona se je ob stradanju povečala za 30-krat in jo je bilo mogoče zaznati tudi s prenosnim plinskim kromatografom sklopljenim z IMS.
In kje so v tej zgodbi menihi? Avtorji raziskave so menili, da so menihi po nekajdnevnem postu primeren približek ljudi, ujetih pod ruševinami in na njih izvedli svoje poskuse.
Če se bo torej metoda izkazala za primerno, vas bodo lahko raziskovalci po naslednjem potresu za kak dan prepustili molitvi in postu, nato pa vas učinkovito izsledili s pomočjo sodobne tehnologije. Če seveda ne bodo najprej izkopali vseh stekleničk z acetonskim odstranjevalcem za nohte, medtem pa bodo molitve in post opravili svoje.
PS Zakaj ne bi enostavno sledili slabemu ustnemu zadahu s pomočjo izuma, o katerem sem pisal pred kratkim?

Ni komentarjev: