8. marec 2007

Ig Nobel

Prve Ig Nobelove nagrade so podelili leta 1991 in od takrat so postale reden letni dogodek, ki se odvrti približno v času podelitve pravih Nobelovih nagrad. Ime Ig Nobel je besedna igra besede ignoble, ki pomeni nizkega rodu, navaden.
In kot je moč sklepati iz imena, nagrade Ig Nobel parodija resničnih Nobelovih nagrad. Podeljuje jih skupina znanstvenikov (med katerimi so tudi pravi Nobelovi nagrajenci) z obilo občutka za humor. Prejmejo jih ljudje za dosežke, nad katerimi se najprej nasmejimo in nato zamislimo.

Leta 1991 je Ig Nobelovo nagrado na področju biologije prejel ameriški milijonar Robert Klark Graham, ustanovitelj Semenske banke za zarodno izbiro, v katero so smeli spermo prispevati le Nobelovi nagrajenci.
Po njegovem mnenju naj bi v Ameriki zaradi zagotovljenega socialnega udobja "od zibelke do groba" nesposobne in imbecilne množice preplavile inteligentne posameznike, kar naj bi vodilo do globalnega komunizma. Edina rešitev pred takšno katastrofo pa naj bi bila načrtna selekcija.
Če se spomnimo, da so ZDA za razliko od mnogih evropskih držav nekaj svetlobnih let oddaljene od modela socialne države in da kljub temu dajejo mnogo bolj imbecilen vtis kot taiste evropske države, lahko ob takšni logiki samo zavijemo z očmi.
Banko so po silovitih (in zasluženih) obtožbah rasizma in obujanja nacističnih idej o evgeniki zaprli.

Ni komentarjev: