6. marec 2007

Fenomen ali Ostržek?


V zadnjem časue kroži mail, ki s preprosto matematiko razkrinka slovenski fenomen svetovnega merila. Glede na to, da se je dotična oseba, ki sliši na ime Martin Strel, v nekem intervjuju potožila, da mu Slovenci ne namenjamo dovolj pozornosti, bo ta post namenjen samo njemu. Če je Martin fenomen ali ostržek, pa presodite sami...



Prvi izračun (brez upoštevanja reke)
Če je vrli Martin Strel drugi dan preplaval res 121 kilometrov (prejsnji dan ''samo'' 102 km) v dvanajstih urah, pomeni,da je na uro opravil deset kilometrov.
Primerjava: na tekmi za svetovni pokal v daljinskem plavanju je 4. februarja v argentinskem Santa Feju na reki Rio Coronda Bolgar Petar Stojcev 57 km tekmovalno preplaval v sedmih urah, 29 minutah in 30 sekundah. Strel bi pometel s konkurenco svetovnih plavalcev, ki so se udarili zanagrado 13.000 dolarjev, saj bi enako razdaljo preplaval v petih urah in42 minutah. Njegova hitrost je namrec matematicno impozantna: v eni minuti preplava 166 metrov in nekaj centimetrov poleg. Če obrnemo v bolj razumljivo številčno vrednotenje njegovega plavanja, je Strel drugi dan svojega plavanja po Amazonki v eni sekundi preplaval dobrih 2,7 metra oziroma bi 50-metrsko razdaljo preplaval v 17,99 sekunde in tak tempo zdržal kar polovico dneva! Svetovni rekord na 50 metrov v prostem slogu je 6.junija 2000 v Moskvi postavil ruski plavalec Aleksander Popov z rezultatom 21,64. Po preplavanju je bil utrujen za umret, nas Strel pa bo tako nadaljeval sedobra dva meseca vsak dan! Sicer pa vemo,da ga je pred casom nazgal v bazenu ne prevec vitek SasoHribar. Kdo ima koga za norca v dolini Šentflorjanski, ni več vprasanje.


Drugi izračun (z upoštevanjem reke)
Plaval bo 70 dni po 12 ur, reka ima pa povprecno hitrost 7km/h, preplaval bo pa 5430 km sedaj pa majhen izracun: Hlod s tem tempom reko "preplava" v malo manj kot 65 dneh. Martin preplava reko z istim tempom v 70 dneh??

Ni komentarjev: