14. marec 2007

GSO le niso tako varni?

Kot poroča Reuters, je okoljevarstvena organizacija Greenpeace napadla proti gensko spremenjeni koruzi, ki je proizvod ameriškega biotehnološkega giganta Monsanto. Pri podganah, ki so jih 90 dni hranili z gensko spremenjeno koruzo MON863, so se razvile ledvične in jetrne težave, ki je kažejo kot znaki zastrupitve.

MON863 med drugim izraža tudi gen cry3Bb1 iz bakterije Bacillus thuringiensis, ki kodira insekticidni protein Cry3Bb1 za kontrolo populacije koruznega hrošča Diabrotica virgifera.


Po besedah Reutersa naj bi v reviji Archives of Environmental Contamination and Technology (so morda mislili Archives of Environmental Contamination and Toxicology???) objavili neodvisno študijo, ki dokazuje, da ta gensko spremenjena koruza, ki naj bi veljali za človeka varno, povzroča znake zastrupitve. Zanimivo je, da je podobna študija bila opravljena leta 2003 vendar s strani giganta Monsanto, in rezultati so bili očitno takšni, da so organizacije, ki se ukvarjajo z varnostjo hrane, uporabi koruze MON863 dali zeleno luč. Seveda, le zakaj bi pljuvali v lastno skledo? Gensko spremenjena koruza MON863 se tako v Evrpski uniji lahko uporablja za živalsko krmo od leta 2005, v človeški prehrani pa od januarja 2006.

Vem da mi bodo strastni zagovorniki pravic živali oporekali, vendar sem prav vesel, da je bila študija opravljena na poskusnih podganah. Sam namreč ne bi bil rad poskusna žival...

1 komentar:

Cene pravi ...

Po drugi strani pa je treba tudi vedeti, da je študijo naročil Greenpeace, ki prav tako fanatično poskuša dokazati škodljivost GSO kot Monsanto neškodljivost.
Leta 1998 je raziskovalec Arpad-Pusztai na televiziji izjavil, da GS krompir zavira rast podgan in škoduje njihovemu imunskemu sistemu. Ko so bili eno leto kasneje rezultati raziskave končno objavljeni, se je izkazalo, da so popolnoma nezanesljivi. Ampak takrat je bila panika tako ali tako že vsesplošna in nihče ni več vedel, kdo jo je povzročil.
Podobno zgodbo opisuje kolumna, objavljena na strani časopisa Guardian.