14. marec 2007

Zakoni robotike nič več znanstvena fantastika

V Južni Koreji nastaja prva Listina robotske etike.
Južna Koreja je menda ena najbolj visokotehnoloških držav na svetu. Kdo bi si mislil, ne? Jaz ne. Tehnološki razvoj uživa visoko podporo vlade, ki napoveduje, da bodo roboti že leta 2018 rutinsko izvajali kirurške operacije (krasno, to pomeni, da bo lahko še več kirurgov zganjalo populizem v politiki?), hkrati pa bodo leta 2020 prisotni v vsakem gospodinjstvu. Delno je takšen razvoj posledica staranja prebivalstva (rešitev ni slaba, mogoče bi nas to odrešilo zakonov, po katerih se bomo lahko upokojili šele 7 let po smrti).
Da bi ublažili konflikte, do katerih naj bi prišlo ob prvem stiku človeka z drugim inteligentnim bitjem - vlada Velike Britanije je že lani objavila poročilo, ki napoveduje, da bodo roboti morda že v naslednjih 50 letih zahtevali enake pravice, kot jih imajo ljudje - posebna skupina sestavlja osnovna pravila obnašanja. Podoben tekst nastaja tudi v EU mreži za raziskavo robotike.
Kdor je bral dela legendarnega pisatelja znanstvene fantastike Isaaca Asimova (zanimivo, Wikipedia pravi, da je bil rojen kot Исаак Озимов, zdaj pa ga v ruščino prevajajo kot Айзек Азимов), se morda spomni njegovih treh Zakonov robotike, ki jih je zapisal že leta 1942 (neverjetno, ne?) in gredo takole:
1. Robot ne sme poškodovati človeka ali dopustiti, da bi se človeku kaj zgodilo zavoljo njegove nedejavnostji.
2. Robot mora ubogati ukaze ljudi, razen če so ti v nasprotju s Prvim zakonom.
3. Robot mora varovati svoj lastni obstoj, dokler je to v skladu s Prvim in Drugim zakonom.

Ni komentarjev: