12. marec 2007

Bo Peru postal puščava?

Medtem ko zaradi globalnega segrevanja obmorske države večinoma bojijo katastrofalnega zvišanja morske gladine, pa se Peruju obeta, da bo postal puščava.
70% prebivalcev te južnoameriške države živi ob obali, kjer se nahajata le 2% vodnih virov. Preostalo potrebno vodo dobivajo iz ledenikov. Peru ima namreč največje število tropskih ledenikov na svetu. Skupaj z bolivijskimi predstavljajo namreč kar 90% vseh ledenikov v tropih in podatki so zastrašujoči: v zadnjih 36 letih se je njihova površina zmanjšala za tretjino.
Po napovedih bo vode na vzhodni strani države vse manj in sezonska nihanja vse bolj očitna. Prestolnica Lima, v kateri živi več kot osem milijonov ljudi, stoji sredi puščave, kjer tudi zaradi El Nina skoraj nikoli ne dežuje. Večji del vode dobi iz treh rek, katerih pretok je močno odvisen od vodnih zalog v ledenikih. Že ob zadnji suši leta 2004 so mestne zaloge vode komaj še zadostovale. Če se bo suša v prihodnosti ponovila dve leti zapored, bo vode preprosto zmanjkalo.
Voda postaja vse bolj dragocena dobrina. Poraba v velikih mestih je tolikšna, da se celo pregovorno deževni London sooča s pomanjkanjem. In načrti, s katerimi naj bi težavo rešili, so vse bolj nenavadni. Kot je bila denimo ideja, po kateri naj bi v mesto po Temzi vlačili ledene gore, ki bi se nato raztopile v - vodo.

Ni komentarjev: