16. marec 2007

Meteorologija in japonske češnje

Ameriška vladna agencija NOAA je objavila poročilo, iz katerega je razvidno, da je bila letošnja zima najtoplejša od začetka beleženja podatkov leta 1880. K temu je prispeval tudi pojav El Nino. Da takšno nenavadno vreme ni zgolj naključno odstopanje povprečja, pove naslednji podatek: deset najtoplejših let v zadnjih 126 letih se je zvrstilo od leta 1995 do danes.
Osebno ne pogrešam preveč vsakodnevnih zimskih ritualov oblačenja plaščev, šalov, rokavic in ostale eskimske opreme, ampak težave, ki jih utegnemo imeti zaradi spreminjanja podnebja bodo najbrž precej večje od takšnih majhnih prednosti.
Ali od zadrege, v kateri so se znašli japonski meteorologi, ki so se morali opravičiti, ker so narobe napovedali cvetenje slavnih japonskih češenj in tako porušili načrte organizatorjem številnih praznovanj. Krivdo so pripisali hrošču v programski opremi za napovedovanje vremena. V Tokiu bodo češnje zacvetele tri dni kasneje kot so sprva mislili.
In za to se opravičujejo? Kdove, če bi uvozili meteorologe z Japonske, nam morda ne bi bilo več treba gledati skozi okno, kadar nas zanima bolj natančna napoved kot nam jo povedo na televiziji.
Da je stvar bolj resna, nam kaže junijski vrh gospodarsko najmočnejših držav G8 v Nemčiji, na katerem naj bi države EU pritisnile na ostale velikane, naj se končno začnejo bolj resno ukvarjati s podnebnimi spremembami. Držim pesti, da jim bodo čimbolj konkretno skakali po glavi.

Ni komentarjev: