22. april 2007

Manj luči!

V mislih nimam gibanj proti razsvetljenju, aktualne vlade ali česa podobnega. Temveč Pobudo za temno nebo.
Ste že kdaj opazili, da v večjih mestih ponoči komajda še vidimo zvezdno nebo? Vsakokrat ko se znajdem v kakšnem od civilizacije odmaknjenem kotičku, me pogled na neskončnost nad menoj kar preplavi.
Borimo se za čistejši zrak, neonesnažene reke, zdrave gozdove - se bomo tudi za zvezde nad nami? Člani Pobude pravijo, da ja.
Na svoji strani se opišejo takole:

Pobuda za temno nebo je civilna pobuda državljanov Slovenije, ki smo zaskrbljeni zaradi naraščajočega svetlobnega onesnaženja v Sloveniji. Namen pobude je opozoriti strokovno in širšo j
avnost na problem svetlobnega onesnaženja in njegov negativen vpliv na astronomska opazovanja in okolje nasploh ter doseči sprejem državne regulative, ki bi omejevala onesnaženje na razumno mero.
Po raziskavi, v katero so vključili 33 slovenskih občin, jih kar 30 za javno razsvetljavo porabi več energije kot je povprečna poraba v Nemčiji.
Tudi na teh zemljevidih je videti, kako v slabih stvareh z veliko hitrostjo drvimo v razviti svet.

Se bomo ustavili, preden bo prepozno? Za začetek bi lahko brez neposredne škode za kvaliteto življenja državljanov zatemnili osvetljene cerkvice in reklamne panoje (kar je pravzaprav ista stvar), industrijske zgradbe kot je shizofreno mavričasto osvetljeno Unionovo skladišče in spalna naselja.
Nato pa bi se kazalo lotiti naših malih županov, ki v predvolilnih programih obljubljajo ulično osvetlitev do vsakega hleva, kozolca in senika.

Za konec dve fotografiji nočnega neba s spletne strani Pobude. Ena je bila posneta na hrvaškem otoku Cresu, druga iz observatorija Črni Vrh. Sami lahko ugibate, katera.

Ni komentarjev: