15. junij 2007

Madagaskar 2007

Jutri zjutraj bo z Brniškega letališča (oz. z Letališča Jožeta Pučnika) poletel prvi del slovenske humanitarno-medicinske odprave v Matango na jugu Madagaskarja. Slovenski študentje zaključnih letnikov bodo domačinom med 16.6. in 25.8. 2007 na preprost in nevsiljiv način predstavili osnove higiene, zdrave prehrane, zdrave spolnosti, preprečevanja prenosljivih bolezni ... in jim nudili brezplačno zdravstvniško pomoč.

V času odprave bodo bivali pri slovenskem misionarju Izidorju Grošlju. Več informacij o odpravi dobite TUKAJ, če pa želite odpravo podpreti tudi finančno, ne spreglejte TEGA.

Prvi del odprave sestavljajo študent medicine Luka Prodnik, študentka stomatologije Mateja Simončič in študentka mikrobiologije Špela Žula. Naj omenim, da je Špela prva mikrobiologinja, ki bo sodelovala na tovrstni odpravi.

Scientoskopova urednika vam želiva srečno pot in uspešno na Madagaskarju!

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Tu prilagam celoten članek v hrvaškem jeziku s Feral Tribune-a (
http://feral.mediaturtle.com/look/weekly1/section3.tpl?IdLanguage=7&IdPublication=1&NrArticle=16072&NrIssue=1133&NrSection=22) o tem kako zahodne korporacije 'pomagajo' Afričanom:


NIGERIJA

SMRTONOSNI ANTIBIOTIK


O brutalnoj pohlepi međunarodnih korporacija svjedočimo svakodnevno i iz domaćih novina, dočekujući otete radnike na naftnim platformama u delti Nigera, no ta se pohlepa ne odnosi samo na prirodne resurse, već i one ljudske, kojih u siromašnim zemljama ima u izobilju koliko i onih sirovinskih. O jednom takvom slučaju ovih je dana započeta sudska parnica koju je pokrenula nigerijska vlada protiv najveće svjetske farmaceutske kompanije, američkog Pfizer Internationala.

Vlasti najveće nigerijske države Kano tužili su Pfizer zbog umiješanosti u smrt jedanaestero djece prilikom testiranja neodobrenog lijeka u vrijeme epidemije meningitisa u toj zemlji 1996. godine, a među točkama optužnice našle su se i one za kriminalnu urotu i namjerno nanošenje štete protiv ljudi, kao i građanska tužba u kojoj se traži naknada od dvije milijarde dolara. Osim same multinacionalne korporacije, državni odvjetnik u Kanu Aliyu Umar tužio je i njezinu nigerijsku podružnicu i osmero sadašnjih i bivših čelnika i istraživača, a nigerijska je vlada odvjetništvu ustupila i izvještaj u kojemu se tvrdi da je Pfizer prije 11 godina prekršio i nigerijske i međunarodne zakone, te da korporacija nikada nije dobila odobrenje od vlasti da distribuira sporni lijek.

Te je godine, naime, u Kanu izbila epidemija meningitisa, boginja i kolere, a Pfizer je uspostavio centar za liječenje meningitisa. No, umjesto liječenja te bolesti, tvrdi se u optužnici, Pfizer je iskoristio epidemiju za testiranje novog, neodobrenog antibiotika Trovan, na bolesnoj nigerijskoj djeci. Roditeljima, tvrdi se dalje, nisu objasnili o kakvom se lijeku radi, niti da umjesto njega mogu dobiti sigurne lijekove, a odvjetništvo tvrdi i da je farmaceutska kompanija djeci namjerno davala premale doze drugog, sigurnog antibiotika, kako bi se Trovan pokazao efikasnijim. Kao posljedica eksperimentiranja jedanaestero je djece umrlo, dok su mnogi završili s paralizom, gluhoćom ili sljepilom.

Jedan od Pfizerovih istraživača tada je pismom upravi kompanije protestirao protiv rizičnog testiranja, nakon čega je otpušten, njegova tužba zbog otkaza riješena je nagodbom, a cijelu priču provalio je Washington Post četiri godine kasnije, velikom istragom o testiranju lijekova u siromašnim zemljama. Nigerijska tragedija inspirirala je pisca Johna le Carréa na pisanje romana, prema kojemu je prošle godine snimljen film The Constant Gardner, što je doprinijelo senzibiliziranju međunarodne javnosti na problem multinacionalnih farmaceutskih kompanija, ali ipak ne dovoljno da bi američka zakonodavna vlast odobrila prijedlog kalifornijskih demokratskih zastupnika o usvajanju "Zakona o sigurnom prekomorskom testiranju na ljudima", koji bi američku Administraciju za hranu i lijekove opskrbio ovlastima nad aktivnostima farmaceutskih kompanija izvan američkog teritorija.

Što se, pak, tiče Nigerije, tamošnji su roditelji, strahujući od najgoreg, prošle godine masovno odbili cijepiti svoju djecu protiv dječje paralize, u akciji koja je tu bolest trebala iskorijeniti iz Nigerije, jednom od posljednjih njezinih "utočišta". Pfizerov tadašnji izvršni direktor Henry McKinnell lani je, pak, otišao u zasluženu penziju, s kompenzacijom od 200 milijuna američkih dolara.