10. april 2007

Bakterije kot antidepresiv.

Raziskovalci Univeze v Bristolu in Univerzitetnega kolidža v Londonu so odkrili nekaj nenavadnega: Bakterije vrste Mycobacterium vaccae, ki jih najdemo v prsti, ugodno vplivajo na razpoloženje miši!
Bakterija naj bi aktivirala skupine živčih celic, ki so odgovorne za izločanje kemikalije seratonina, pomanjkanje le-te pa po uveljavljenem prepričanju povzroča depresijo.
Originalne novice žal nisem uspel najti in ne vem, ali je treba bakterijo pojesti (kar se ne sliši najbolj pametno) ali z njo početi kaj drugega.

Bakterijo M. vaccae so sicer v preteklosti že preizkušali kot sredstvo za imunoterapijo bolnikov s tuberkulozo, vendar pa raziskave niso vodile do večjih uspehov.

4 komentarji:

alcessa pravi ...

Meni se zdi, da je to razlog za navdušenost in predanost vrtičkarjev :-)

Anonimni pravi ...

Človek nikoli ne ve ...
:)

klemenko pravi ...

Originalne novice žal nisem uspel najti in ne vem, ali je treba bakterijo pojesti (kar se ne sliši najbolj pametno) ali z njo početi kaj drugega.

Že samo antigeni te bakterije bi naj povzročili omenjene učinke. Raziskovalci so vbrizgali s toploto ubite bakterije v miši, nekaterim v podkožje, drugim pa v sapnik.

Originalni članek se najde na PubMed-u:

Lowry, CA. Identification of an immune-responsive mesolimbocortical serotonergic system: Potential role in regulation of emotional behavior. Neuroscience (2007).


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=17367941&query_hl=1&itool=pubmed_docsum

Cene pravi ...

Super, hvala, vidim da bi se moral bolj potruditi :)